Letisko Ražňany neoslávi 60. výročie svojho vzniku leteckými dňami

16.07.2013 Sabinov

Sabinov 15. júla (TASR)- Aeroklub Sabinov oslavuje v týchto dňoch 60. výročie vzniku letiska v Ražňanoch, kde pôsobí. Nezorganizujú však letecké dni, tak ako po minulé roky.
"Aeroklub zvažuje a pracujeme na tom, aby sme pozvali bývalých členov alebo členov, ktorí sa zaslúžili o rozvoj letiska v Ražňanoch, v septembri na posedenie. Vzhľadom na to, že akcie typu leteckých dní v dnešnej dobe je veľmi ťažké zorganizovať, oslavy budeme realizovať v užšom kruhu," povedal predseda Aeroklubu Sabinov Václav Spišák.
Pred šesťdesiatimi rokmi sa v letných mesiacoch podľa neho začalo s prácami na výstavbe letiska. Medzi mnohými dobrovoľníkmi, ktorí sa tu realizovali, bola napríklad aj mama speváka Petra Nagya.
"Nápad vybudovať letisko v Ražňanoch vznikol, keď prešovský aeroklub nemal kde fungovať. Vyhliadli si priestor terajšieho letiska v Ražňanoch a tam sa etablovali. Neskôr však Aeroklub Prešov odišiel a keďže areál ostal, na tomto mieste vznikol Aeroklub Sabinov," priblížil vznik letiska Spišák.
Súčasným členom aeroklubu prišla v týchto dňoch do Ražnian zablahoželať aj skupina ukrajinských pilotov na siedmich lietadlách. Jedným z nich je aj Beechcraft Bonanza pilotovaný letcom, ktorý sa s podvozkom lietadiel dotkol väčšiny svetových dopravných letísk.
Momentálne má Aeroklub Sabinov 30 lietajúcich členov, najväčší záujem je podľa predsedu aeroklubu o lietanie na vetroňoch.
 

Vyberte región